Ahad, 18 September 2011

Asas disebalik warna genetik


 
Self Pattern Rabbit

 Pengenalan : Pemikiran tentang genetik dan kaitannya dengan warna boleh menjadi sesuatu yang membingungkan, tetapi ia tidak perlu. Mempunyai pemahaman asas kaedah-kaedah warna umum boleh membuka program pembiakan kepada variasi yang tidak terhad untuk menghasilkan baka arnab yang terbaik. Ia membolehkan anda untuk "melanggar peraturan konvensional" Oleh itu, melihat lebih pada jenis dan kurang dengan variasi warna.
Beberapa perkara yang perlu diingat: apabila melihat arnab ada warna yang anda lihat, dan  warna   berbeza yang anda tidak nampak. Malah, setiap arnab sebenarnya dua warna! Warna-warna yang anda lihat adalah dominan, warna yang anda tidak nampak ( dipanggil "hidden") adalah resesif(kurang mendominasi). Genetik warna adalah sama  kepada setiap baka . Sebagai contoh rentetan warna untuk Siamese Sable Netherland Dwarf   sama untuk Standard Rex atau mana-mana arnab yang berwarna Siamese Sable. Kini dengan maklumat yang terdapat dalam minda kita sambung semula.

Dominan / resesif :


Saya fikir saya akan membincangkan satu cara saya menerangkan dominan / resesif untuk penternak baru, dalam hal  corak Agouti, Tan, dan Self . Teruskan bersama saya, anda mungkin terkejut bagaimana  mudahnya!
Self Pattern rabbit
Agouti rabbit