Isnin, 19 September 2011

Spesis arnab liar diambang kepupusan dan terancam


Riverine rabbit (Arnab yang paling Rare)

 Riverine Rabbit

Dijumpai hanya di Desert Karoo di Afrika Selatan, Rabbit Riverine telah hilang kebanyakan habitat akibat perladangan dan pembangunan. Kajian menganggarkan bahawa terdapat kurang daripada 250 ini arnab yang tinggal menjadikan mereka salah satu daripada 10 spesies yang paling terancam di muka bumi. Rabbit Riverine mudah dikenal pasti oleh jalur bulu coklat gelap yang menjalur dari satu sudut mulut dan seluruh pipi ke bawah telinga. Memandangkan mereka adalah arnab, spesies ini membiak dengan perlahan-lahan membuatkan sukar untuk spesies ini untuk pulih daripada kepupusan  dalam populasi mereka.

Pygmy Rabbit(arnab terkecil dunia) Pygmy Rabbit


Arnab Pygmy (Brachylagus idahoensis) adalah arnab Amerika Utara, dan merupakan salah satu daripada hanya dua spesies arnab di Amerika untuk menggali lubang sendiri. Arnab Pygmy berbeza dengan ketara daripada spesies di dalam genus sama ada Lepus (arnab) atau genera Sylvilagus (arnab Amerika Syarikat) dan biasanya dianggap dalam Brachylagus genus monotypic.

Walaupun ia disenaraikan sebagai spesis terancam di Lembangan Columbia Pacific Northwest di Amerika Syarikat, Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam Semulajadi menyenaraikan spesies tersebut sebagai risiko yang lebih rendah. Ini adalah kerana populasi di Columbia Basin populasi yang relic genetik berbeza yang terpencil dan berevolusi untuk bergerak ke arah menjadi subspesies berbeza, sedangkan IUCN hanya menganggap spesies secara keseluruhan.

Arnab Pygmy    adalah leporid  terkecil  di dunia , dengan berat dewasa min dari 375 kira-kira 500 gram (kira-kira 13 auns -  1 paun), dan satu panjang badan dari 23.5 29.5 sentimeter (9 ¼ 11 ½ inci); betina adalah lebih besar daripada jantan. Arnab pygmy dibezakan dari leporids lain oleh saiznya yang kecil, telinga pendek, warna kelabu, kaki belakang yang kecil, dan kekurangan bulu putih di ekor.


Omilteme Cottontail


Omilteme Cottontail

Arnab Omilteme Cottontail (Sylvilagus insonus) adalah arnab cottontail yang hanya didapati hanya di negeri Guerrero, Mexico dalam banjaran gunung Sierra Madre del Sur. Kepunyaan keluarga genus Leporidae , ia adalah salah satu daripada empat belas spesies dalam Sylvilagus genus, genus yang terhad ke Dunia Baru. arnab Amerika Omilteme adalah dianggap sebagai salah satu spesies arnab yang paling terancam di dunia dan hanya dikenali dan telah digambarkan oleh spesimen yang sangat sedikit. Sumatran rabbit(rupa dia unik,kalo ade sape-sape nak jual bgtau eh..heheh gurau)
Sumatran Rabbit

Jalur perang yang tersendiri pada muka dan badan arnab ini membolehkan ia untuk bercampuran sempurna dengan habitat hutan hujan. Malah,  haiwan nokturnal pemalu ini sangat jarang dilihat dan tersembunyi sehinggakan orang tempatan tidak mempunyai nama dalam bahasa mereka sendiri dan ramai yang tidak sedar bahawa ia wujud. Tiada haiwan yang tinggal telah dilihat atau dikaji oleh saintis sejak tahun 1930-an, dan ia telah dianggap pupus sehingga ia tidak sengaja ditangkap gambar pada tahun 1998. Ia dirakamkan dalam kamera lagi pada tahun 2007 tetapi masih salah satu mamalia yang jarang ditemui dan paling sukar ditemui di planet ini. Kadang-kadang laporan anekdot spesis dari hutan penjelasan projek-projek (yang juga ancaman terbesar kepada kewujudan mereka) adalah petunjuk bahawa ia masih bertahan hari ini.Amami Rabbit
Amami kena "KOKAK" dgn kucing..sian,dah la nak pupus plak tu..cukup handal kucing tu sampaikan arnab liar pun die dpt tackle..
 Amami Rabbit

Arnab Amami (Pentalagus furnessi) adalah nokturnal, arnab "primitif" mendiami hutan  dengan bulu gelap, kaki pendek, kuku melengkung yang besar dan telinga kecil. Hanya dijumpai di pulau-pulau Amami-Oshima dan Toku-no-Shima, kadang-kadang dipanggil "fosil hidup" untuk persamaan arnab purba yang pernah mendiami tanah besar Asia. Populasi arnab Amami semakin berkurangan - kini dianggarkan di antara 2000 dan 5000 - telah memperoleh tempat dalam senarai spesies terancam Jepun.(p/s: dah mcm napuh pun ade)


Volcano rabbit
Volcano Rabbit

Arnab Volcano yang juga dikenali sebagai teporingo atau zacatuche (Romerolagus diazi) adalah seekor arnab kecil yang tinggal di gunung Mexico. Ia adalah arnab kedua terkecil di dunia, kedua dibelakang Arnab Pygmy. Ia mempunyai  telinga kecil yang bulat, kaki yang pendek, dan pendek, bulu tebal. Arnab Volcano hidup dalam kumpulan 2 hingga 5 haiwan dalam lubang. Tidak seperti banyak spesis arnab (dan yang serupa dengan pikas), Rabbit Volcano membuat  nada bunyi yang kuat bukan yg memukul kaki atas alasan untuk memberi amaran kepada arnab lain bahaya. Ia adalah Nokturnal dan sangat aktif pada waktu senja, subuh dan setiap masa di antara. Arnab Volcano berat kira-kira 390-600 g (14-21 oz). Sehingga tahun 1969, terdapat 1000 hingga 1200 di dalam hutan.

Malaysia Negaraku

Di malaysia ni pun bnyak spesis haiwan yang  hampir sangat dgn kepupusan..antara yg famous Harimau belang,Seladang,Tenggiling  punca nya sebab pemburu-pemburu KOMErSIAL haram...dorang cume nak cari untung je...pemburu persendirian tak effect sangt kat binatang sbb diorang buru utk makan dan dlm kuantiti yang sedikit,si pemburu komersial haram plak kira nak cari duit..sekali buru mau 10% populasi binatang abes..heish!..Org utan,gajah pygmy borneo plak  makin hari makin kecil tempat tinggal dorang....mane tak nye,dah abis hutan kena balak yang tinggal balak besar peha..mane kawan tu nak nyorok weh...pastu belum lg masuk bab-bab pencemaran..kalo ak tulis semua rasenya takkan abes punya.

Hutan kita antara Hutan yang penuh diversiti flora dan fauna di dunia,dianggarkan 20%  dr spesies yg wujud kat bumi ade kat Hutan di malaysia.Banyak tuu..Pihak berkuasa tempatan kena lakukan sesuatu seblum semua binatang tu pupus..buat conservation secara meluas dan pastikan ianya BERKESAN.. Lakukan sesuatu sebelum kita hilang ape yang ade kat malaysia ni...