Sabtu, 24 September 2011

Pasteurella Multocida


Pasteurella Multocida 
Gambar Cecair putih(Pasteurella Multocida ) yg keluar dr hidung arnab
Juga dikenali sebagai "Snuffles"
Pasteurella multocida adalah kuman merbahaya. Apabila arnab dijangkiti dengan gejala dari bakteria ini, doktor haiwan akan memanggil ini  penyakit Pasteurellosis , istilah umum yang digunakan apabila sistem imun arnab telah dipenuhi dengan Pasteurella multocida. Penyelidik terkemuka percaya bahawa 100% daripada arnab, atau sekurang-kurangnya 100% rabbitries, telah terdedah kepada pasteurella 


 . Kuman ada di mana-mana di dunia arnab; perlindungan yang terbaik ialah meningkatkan kesihatan secara keseluruhan arnab anda. 

Bakteria ini menyebabkan keadaan pernafasan yang dikenali sebagai "Snuffles." Snuffles sebenarnya menggambarkan gejala, bukan betul-betul penyakit. Snuffles adalah serangan penyakit secara tiba-tiba bersin kepala tersentak yang berlaku secara tetap. Gejala snuffles hampir pasti hasil pasteurella multocida. Jika arnab anda bersin, dan anda melihat SEBARANG cecair warna putih melekit keluar dari hidung arnab, ia bukan selsema, ia adalah Pasteurella multocida.  


Hidung arnab basah dengan Snuffles"Mucopurulent nasal discharges(Luahan hidung Mucopurulent (nanah)) yang ramai orang kata  berpunca dari selesema sebenarnya disebabkan oleh P. multocida bersama-sama dengan bakteria lain yang dipanggil Bordatella bronchisepticum. Ini bukan satu transient condition seperti selesema, tetapi merupakan keadaan  kesan buruk yang kekal ke atas haiwan.

Sebelum kita menganggap arnab bersin kerana terkena pasteurella multocida, periksa untuk memastikan arnab itu tidak bersin dari punca-punca alam sekitar:

   *
Debu persekitaran dihidu oleh arnab - bersin akan pendek dan kering
   *
Tersedut  air dalam hidung - hidung mungkin lembap di hujung luar hidung dan bersin yang agak sekejap sahaja. 
 
  
Dalam kes pasteurella: arnab terus bersin tak berhenti-henti dan bersambung, dan anda akan perasan  arnab anda  mengelap cecair  putih dengan kaki depan (arnab belum tau camne nak gune tisu..hahaahah), dan terutamanya, anda sebenarnya dapat lihat cecair  putih  bila  arnab bersin. Cecair  putih pekat tersebut adalah pasteurella multocida.
Masalah yang akan datang dengan
Pasteurella Multocida

Pasteurella memberi kesan buruk dalam banyak cara lain juga:

   
*Snuffles dengan mudah berubah menjadi Pneumonia
   *
Metritis - jangkitan dalam rahim Doe
   
*Orchitis - jangkitan dalam testicles buck
    *
Selesema - terdapat tiada selsema, hanya pasteurella multocida (99% selalunya)
   *
Wry Neck - jangkitan telinga tengah atau dalaman
   *
Weepy Eyes - jangkitan mata yang menutup saluran air mata
   * 
Body abscesses -  bisul bersaiz  guli atau bola golf, dipenuhi dengan nanah  putih pekat
   *
Body ulcers(Ulser badan) - ulcerations, pada kulit, lidah, mata, lokasi lain
   *Bone infections
(Jangkitan tulang) - sering dikaitkan dengan gigi yang telah dijangkiti
   *
Jangkitan di akar gigi
   
* kematian ... 

Tidak ada penawar untuk pasteurella multocida. Antibiotik hanya menyekat gejala bagi tempoh tertentu sewaktu penggunaan antibiotik. Merangsang tambahan sistem imun  mengukuhkan kesihatan arnab, dan gejala-gejala boleh pergi.


 Walau bagaimanapun, pada waktu tidak sihat selepas itu, ia semua datang kembali lagi. Pasteurella multocida dalam arnab adalah meluas. Sehingga 100% dari semua arnab domestik mungkin terdedah kepada ataupun mempunyai Pasteurella multocida tersorok di dalam badan mereka, tetapi tidak semua arnab ini menunjukkan tanda-tanda penyakit. Banyak Arnab  membawa kuman tersebut, tetapi benar-benar sihat. Sistem imun mereka telah mengalahkan kuman tersebut. 

Sesetengah doktor haiwan mengiktiraf kelaziman yang besar arnab terdedah kepada bakteria pasteurella, dan tidak lagi mencadangkan bunuh arnab(sembelih). Sebaliknya, mereka mencadangkan protokol rawatan. Apa yang akhirnya berlaku adalah arnab yang menjadi yang lebih sihat ... buat sementara waktu.  


Dan apabila ia berubah, dan antibiotik yang kehabisan, ia akan sakit sekali lagi. 
 Dan kemudian ia menjadi garang, kerana ia sakit. Jika ini adalah arnab kesayangan   kegemaran anda, anda sememangnya boleh memilih untuk mencuba merawat multocida Pasteurella. Dan kita memahami sepenuhnya. Tetapi sila:

   
*Jangan gunakan arnab kesayangan anda yang sakit untuk pembiakan.
   
*Jangan mengambil arnab yang lain pada masa tersebut kerana yang anda mempunyai arnab yang sakit.
    *
Memahami bahawa arnab akan memerlukan ubat untuk sepanjang hayatnya. Adakah bil-bil doktor haiwan yang berterusan akan memberikan kesan kepada elaun atau kewangan anda? 


Idea di sebalik mematikan arnab sakit  tidak semestinya untuk mengurangkan jangkitan kuman itu, tetapi untuk sampai ke tahap imuniti arnab secara keseluruhan bertambah baik terhadap snuffles  dalam SEMUA arnab domestik. Arnab sentiasa boleh dijangkiti P. multocida, tetapi dengan sistem imun yang kuat, hanya sedikit daripada mereka yang akan mendapat sakit

Asing dan kuarantinkan arnab yang ade simptom  P. multocida atau sembelih,kalo campurkan dgn arnab lain,abis berjangkit semua...lagi susah nak jaga...mintak disimpangkan la dr bala ni kat arnab ak..